Γράφουν οι...

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

"K136" - Να γίνει η ΕΥΑΘ ιδιοκτησία όλων των Σαλονικιών?!



Περιληπτικό update για την Κίνηση 136:



Τι είναι η Κ136:
Είναι μια κίνηση-αντιπρόταση στην πώληση της ΕΥΑΘ, η οποία (μαζί με πολλές επιχειρήσεις που είναι δημόσιες και κερδοφόρες στην Ελλάδα) πωλείται σε ξένες πολυεθνικές. Τα μέλη της είναι πολιτικά ετερόκλητα και, πιστέψτε με, υπάρχει ένα πραγματικό ιδεολογικό μωσαϊκό μεταξύ μας. Αυτό είναι όχι μόνο θεμιτό, αλλά και αναγκαίο, μιας και για να πετύχει το εγχείρημα ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ.

Η βασική ιδέα μας είναι: Αντί να αγοραστεί η ΕΥΑΘ από κάποιον ξένο ιδιώτη (η γαλλική Suez στην περίπτωσή μας) να αγοραστεί από τους πολίτες της Θες/νίκης. Η εταιρία (την εποχή της ανακοίνωσης της πώλησής της) κόστιζε περίπου 70εκ. Διαιρώντας το νούμερο αυτό με τα 510.000 υδρόμετρα της πόλης, βγαίνει το 136. Πρακτικά, χρειάζεται να δώσουν όλοι 140 ευρώ (στην τράπεζα - κανένα φυσικό πρόσωπο δεν θα έχει πάρε-δώσε με τα λεφτά αυτά) για να πετύχουμε. Προβλέπεται διακανονισμός με 10 ευρώ τον μήνα, για 14 μήνες. Το βασικό μας όπλο όμως δεν είναι τα χρήματα, αλλά η πολιτική επιρροή που θα έχει η κίνηση όταν μαζικοποιηθεί.
Μέχρι στιγμής σε όποια ευρωπαϊκή πόλη ιδιωτικοποιήθηκε το νερό (Παρίσι, Βερολίνο, και λοιπές ατελείωτες) η τιμή του αυξήθηκε τρομακτικά και η ποιότητά του μειώθηκε τρομακτικά (λεπτομέρειες στο ντοκιμαντέρ στο τέλος). Άρα αντί να χρειαστεί να δίνουμε πολλαπλάσια λεφτά στο μέλλον, δίνουμε τώρα 140 και αποτρέπουμε μελλοντικές αυξήσεις. Ακόμα, εάν πετύχει το εγχείρημα, τα κέρδη της ΕΥΑΘ (είναι πραγματικά πολλά) θα επανεπενδύονται σε κοινωνικούς σκοπούς ή θα επιστρέφουν σε όλους μέσω μειωμένων τιμολογίων. Άρα, ουσιαστικά τα λεφτά αυτά θα μας επιστραφούν με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο.
Η "Κοινωνική ΕΥΑΘ" θα έχει σαν πρόταγμα την προστασία του περιβάλλοντος, τις χαμηλές τιμές, την δημοκρατική λειτουργία (συνελεύσεις ανά δήμο) και την κοινωνική δικαιοσύνη.
(Δείτε το επισυναπτόμενο φυλλάδιο που περιγράφει περιληπτικά την Κ136 και τον σκοπό της)
Τι έχουμε πετύχει μέχρι τώρα:
Μέχρι στιγμής έχουν ιδρυθεί οι 2 πρώτοι συνεταιρισμοίστην 4η δημοτική κοινότητα (Τούμπα) του Δήμου Θεσσαλονίκης και στον Δήμο Πυλαίας-Πανοράματος-Χορτιάτη. Μεθαύριο, Τετάρτη γίνεται ο τρίτος στην Καλαμαριά.
Φτιάχτηκε petition (συλλογή υπογραφών) από την Κ136 για την μη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.
Όλοι ανεξαιρέτως οι Δήμοι που ήρθαμε σε επαφή είναι θετικοί με το εγχείρημα και δήλωσαν έμπρακτη στήριξη (αίθουσες, αφίσες, συμμετοχή στην Κ136 μέσω των δημοτικών ρολογιών τους).
Τι πρέπει να γίνει άμεσα:
Να δημιουργηθεί ένας συνεταιρισμός σε κάθε Δήμο της Θεσσαλονίκης (σύνολο περίπου 15 Δήμοι).
Να επεκταθεί το ζήτημα, να ξέρουν για αυτό όλοι οι Θεσσαλονικείς, να μαζευτούν χιλιάδες υπογραφές στήριξης στο petition και ως μέλη της Κ136.
Να στελεχωθούν επιπλέον οι νέο-ιδρυθέντες συνεταιρισμοί και η Κ136. Θέλουμε εθελοντές!  
Τι μπορεί κανείς να κάνει:
Βρείτε μας στο www.136.gr ή στο facebook group «ΚΙΝΗΣΗ 136»
-Υπογράψτε το petitionhttp://www.gopetition.com/petitions/οχι-στην-ιδιωτικοποίηση-του-ν.html
- Γραφτείτε μέλη στους συνεταιρισμούς Τούμπας ή Πυλαίας όσοι ανήκετε σε αυτούς. Όσοι δεν ανήκετε σε αυτούς μπορείτε να κάνετε προεγγραφή σε συνεταιρισμό (στο site της Κ136), χωρίς οικονομική ή άλλη επιβάρυνση, απλώς ως πολίτες που συμφωνείτε και στηρίζετε την Κ136. Για τους εκτός Θεσ/νικης υπάρχει ξεχωριστός συνεταιρισμός.
- Όταν έρθει η σειρά του Δήμου σας, γραφτείτε στον συνεταιρισμό που θα δημιουργηθεί.
Αύριο, Τετάρτη 28
, ώρα 7:30 μ.μ., στο κτίριο Κοιτώνες (Στρ. Κόδρα) στην Καλαμαριά, γίνεται η 1η συνάντηση ίδρυσης του Συνεταιρισμού της Καλαμαριάς.
ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ το petition, τις προεγγραφές και όλα τα παραπάνω σε όλους τους γνωστούς σας.
Μπορεί να γίνει?
Δεν ξέρω πόσα μπορούμε να πετύχουμε. Σίγουρα όμως θα είναι περισσότερα από αυτά που θα πετύχουμε καθισμένοι στον καναπέ μας ή λέγοντας ένα απλό ΄όχι στο μνημόνιο' ή απλώς βρίζοντας τους διεφθαρμένους άρχοντες μας.  
Να είστε καλά,
Άρης

ΥΓ: Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να δει ένα αρκετά καλό βίντεο (36min) που περιγράφει το πώς και γιατί πολλές ευρωπαϊκές πόλεις διώχνουν τις πολυεθνικές και επανα-δημοτικοποιούν το νερό.
http://vimeo.com/37170219  
ΥΓ2: Όποιος ενδιαφέρεται επιπλέον, μπορώ να του στείλω το καταστατικό της κίνησης (το οποίο μας πήρε κάτι μήνες να ολοκληρώσουμε) και ότι άλλο θέλει.

*(Το παραπάνω κείμενο το πήρα από ένα φίλο και μου φάνηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρον και χρήσιμο για όλους εμάς που ζούμε και ... πληρώνουμε! στη Θεσ/νίκη.. )*

1 σχόλιο: