Γράφουν οι...

Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2012

Οικογενειακός_Τύπος

Family Guy... και οι πρώτες λέξεις που σκάνε στο κεφάλι σου είναι... "χυδαίο, ενοχλητικό, προσβλητικό, ξενοφοβικό, ρατσιστικό... με λίγα λόγια αποκρουστικό". Κι όμως.. τα παραπάνω είναι που το κάνουν τόοοοοοσο πετυχημένο, τόοοοοοσο αστείο, τόοοοοοσο γεμάτο από νόημα...?!?Ω ναι έχει και από αυτό!
Αναφερόμαστε σε μια παράδοξα"κλασσική" αμερικάνικη οικογένεια.. ο πατέρας καθυστερημένος, σχεδόν διανοητικά ανάπηρος, η μάνα δυναμική με μια έξτρα δόση σχιζοφρένειας, ο μεγάλος γιος πιο καθυστερημένος και από τον ίδιο τον πατέρα με μόνο στόχο στη ζωή του τον αυνανισμό, η κόρη...εε ποια κόρη???...(για όσους δε βλέπουν, η κόρη είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος, είναι αυτός που τρώει τις καρπαζιές, είναι ένα τίποτα και τις το θυμίζουν κάθε στιγμή της άθλιας και μίζερης ζωής της :P), ένας bisexual τύπος, σχεδόν ανώμαλος, με τάσεις καταστροφής του κόσμου βρίσκεται στο σώμα του μωρού της οικογένειας αλλά και ένας αλκοολικός σκύλος, που πηδάει ό,τι κινείται, ενώ παράλληλα είναι καλλιεργημένος/ μορφωμένος, ξεπερνώντας το μέσο όρο διανόησης ΟΛΟΥ του σπιτιού μαζί.
Τους παραπάνω πλαισιώνουν ένας ανάπηρος μπάτσος, ένας σαδομαζοχιστής, ένας μαύρος(για τους συντελεστές, αυτό από μόνο του είναι ιδιότητα..), ο τρελός δήμαρχος, ένας αιωνόβιος παιδεραστής και άλλοι πολλοί... συμπληρώνοντας το παζλ της ιδιόμορφης αμερικάνικης κοινωνίας, με πολύ πετυχημένο τρόπο..
Ο λόγος που είναι τόσο διάσημο είναι γιατί... το κοινό Αμερικανάκι γελάει μόνο με καφρίλες, αφού έχει συμβιβαστεί με την ανικανότητα του να απορροφήσει καμία άλλη ουσιαστική γνώση..  αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα.
Για να επανέλθω στο θέμα μου...Αυτό που θέλω να τονίσω είναι το νόημα της σειράς, δηλαδή... η στυγνή αμφισβήτηση κάθε αξίας σε αυτόν τον κόσμο. Για πολλούς αυτό είναι μηδενιστικό, εγώ το θεωρώ απελευθερωτικό ..Τα ρατσιστικό σχόλια δε θεωρώ ότι στοχεύουν τις ίδιες τις μειονότητες (αλλοδαπούς, μετανάστες, gay, λεσβίες, ετοιμοθάνατους από θανάσιμη αρρώστια, ανθρώπους με ειδικές ανάγκες...και ότι μπορείτε να φανταστείτε) αλλά το ίδιο το σύστημα που εκτός από μειονότητες σε αριθμό τις έχει μετατρέψει και σε κοινωνικές μειονότητες, κάνοντας τους ίδιους αυτούς τους ανθρώπους  πολλές φορές να αναρωτιούνται για τα επίκτητα δικαιώματα τους. Ο εκχυδαϊσμός τραγικών καταστάσεων γυρνάει μπούμερανγκ και στοχεύει όχι αυτόν για τον οποίο ξεκίνησε (τις μειονότητες) αλλά αυτόν από τον οποίο προήλθε(το σύστημα). Και αυτή είναι για μένα η ευφυϊα αυτού του σήριαλ.. γιατί σε μια χώρα όπως η Αμερική δε μπορείς παρά να είσαι ακραίος.. για να κριτικάρεις το εξίσου ακραίο! 
Η υποκρισία του να υποστηρίζεις πως μερικά λόγια είναι προσβλητικά και διαμορφώνουν συνειδήσεις είναι παγίδα στην οποία πέφτουμε συχνά, αυτό όμως κάνει τον κόσμο να βλέπει το δέντρο και να χάνει το δάσος.. φυσικά μιλάμε για άλλη κοινωνία και άλλες δομές. ( στην Ελλάδα δε θα μπορούσε να ευδοκιμήσει κάτι τόσο ακραίο). 


Παρακάτω έχω βάλει μερικά αποσπάσματα για αυτούς που δεν τα έχουν δει ήδη.. Απολαύστε με υπευθυνότητα :)

(Σε ευχαριστώ Dimitri Bls που με έκανες να εκτιμήσω αυτήν τη βαθυστόχαστη σειρά.. σε σένα τα οφείλω όλα :P )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου