Γράφουν οι...

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

'Die Stille Nacht'' - ''Η σιωπηλή νύχτα''



Ένας Αμερικανός στρατιώτης εγκαταλείπει την βάση του στο Αφγανιστάν και σκοτώνει 16 άοπλους ανθρώπους μέσα στα σπίτια τους.Οι επιζήσαντες εξιστορούν το γεγονός στην ταινία μικρού μήκους της Αφγανής-Γερμανίδας δημοσιογράφου Lela Ahmadzai.


το ντοκιμαντέρ:  ''Die Stille Nacht'' by Lela Ahmadzai



To Massacre στο Κandahar (πόλη στο Αφγανιστάν) θεωρείται το μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου μετά τον πόλεμο στο Βιετνάμ.

Το βράδυ της 11ης Μαρτίου το 2012 ο Αμερικανός στρατιώτης Robert Bales σκότωσε εν ψυχρώ 16 άμαχους πολίτες, σε 2 χωριά κοντά στην στρατιωτική βάση που υπηρετούσε.
16 άνθρωποι νεκροί, εκ των οποίων εννέα παιδιά, τέσσερις άντρες και τρεις γυναίκες και 6 τραυματισμένοι. Σύμφωνα με μαρτυρίες, μετά την δολοφονία των πρώτων τεσσάρων ατόμων ο Αμερικανός στρατιώτης επέστρεψε στην βάση του για λίγη ώρα μέχρι να ξαναφύγει και να συνεχίσει τις δολοφονίες. Η αιματοβαμμένη θυσία των άτυχων αυτών ανθρώπων έγινε εν μέσω νυχτός μέσα στα ίδια τους τα σπίτια, με την χρήση άλλοτε όπλου και άλλοτε μαχαιριού.
Μετά την αποκάλυψη του γεγονότος ο Bales μεταφέρθηκε στις στρατιωτικές φυλακές  Fort Leavenworth στο Κάνσας. Τον περασμένο Νοέμβριο έγιναν τα πρώτα ακούσματα από τις προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις. Η δίκη κανονικά θα πραγματοποιούνταν το ερχόμενο φθινόπωρο αλλά ανεβλήθη μέχρι τον επόμενο χρόνο. Ο στρατός διεκδικεί την θανατική ποινή. Οι συνήγοροι του Bales ζητούν το ακαταλόγιστο καθώς υποστηρίζουν πως ο στρατιώτης έπασχε από μεταπολεμικό στρες. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Barack Obama τόνισε πως ο στρατιώτης ενήργησε κατ ιδίαν και η πράξη του δεν είναι αντιπροσωπευτική του ''εξαιρετικού χαρακτήρα'' του αμερικανικού στρατού και του ''σεβασμού προς τον αφγανικό λαό''. 



Η φωνή των θυμάτων

Όσο στις Ηνωμένες Πολιτείες η ενοχή του στρατιώτη είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ομολογία του εγκλήματος,η Αφγανή-Γερμανίδα δημοσιογράφος  Lela Ahmadzai αποφάσισε να επισκεφτεί τα 2 χωριά στο Kadahar προκειμένου να ανακαλύψει τι ακριβώς συνέβη εκείνη την νύχτα. Η δημοσιογράφος εξηγεί στο γερμανικό περιοδικό Stern πως η φωνή τους θα διαστρεβλωθεί ή θα αποδοθεί λανθασμένα λόγω έλλειψης κατανόησης και μεταφραστικών προβλημάτων.''Οι άνθρωποι εκεί ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς ιντερνετ, χωρίς να έχουν συνεχώς το βλέμμα τους στην ώρα''. Για να καταφέρουν να τους εμπιστευθούν και να τους μιλήσουν χρειάστηκαν μήνες. Μετά από πολύμηνη εντατική έρευνα και συζητήσεις επιτεύχθηκε το ντοκιμαντέρ ''Stille Nacht''  προκειμένου να αποτυπωθεί με εικόνα, κείμενο και ήχο η σκοπιά των θυμάτων εκείνης της αιματηρής νύχτας. 


Η επίτευξη του ντοκιμαντέρ είχε αρκετά εμπόδια τα οποία έπρεπε να ξεπεραστούν, σύμφωνα με τα λεγόμενα τη δημοσιογράφου. 
Αρχικά αντιμετώπισε δυσκολίες στο να την εμπιστευτούν και να την πάρουν στα σοβαρά λόγω του γυναικείου φίλου της. Όπως όμως η ίδια εξιστορεί, το πρόβλημα ξεπεράστηκε σχετικά σύντομα.Στο τέλος οι πολίτες ήταν ευγνώμονες για την συμπαράσταση.Επίσης πολλές οικογένειες των θυμάτων είχαν εγκαταλείψει το χωριό και ήταν αρκετά δύσκολο να τους εντοπίσουν.Τέλος ο φόβος που κυριαρχούσε, είτε λόγω της θύμησης του γεγονότος, είτε λόγω των Ταλιμπάν, που τους κυνηγούσαν επειδή δέχτηκαν χρήματα από τους Αμερικάνους, έκανε το έργο τους ακόμη πιο δύσκολο. 

50,000 δολάρια για κάθε θάνατο.

Λίγο μετά το αιματηρό συμβάν- ''δεν μπορούσα να φανταστώ πόσο γρήγορα έγινε'', λέει η Ahmadzai, ο αμερικανικός στρατός πλήρωσε στις οικογένειες των θυμάτων 50.000 δολάριο για κάθε θάνατο και 10.000 για κάθε τραυματισμό. ''Αυτό βέβαια ακούγεται ωραία, αλλά για μια 7μελή οικογένεια
, η οποία έχει χάσει το στήριγμα της, είναι πολύ λίγα'' αναφέρει η δημοσιογράφος.
Οι επιζήσαντες είναι τόσο φοβισμένοι, που ζήτησαν να συναντιούνται με την δημοσιογράφο μόνο σε ένα ''ουδέτερο'' έδαφος στο Kabul. 
Κατά την διάρκεια της εξερεύνησης της αλήθειας συνάντησαν πολλές αντιφάσεις. Κάποιοι υποστήριζαν ότι ο στρατιώτης δεν ενήργησε μόνος του. Οι βιντεοσκοπήσεις όμως δείχνουν τον στρατιώτη να γυρνάει μόνος του στην στρατιωτική μονάδα. ''Βέβαια υπάρχει και μια άλλη στρατιωτική βάση εκεί κοντά'',λέει η Ahmadzai. Ελπίζει οι δικηγόροι να εξετάσουν και τις συνεντεύξεις των επιζησάντων. ΄΄Συχνά συμβαίνουν αυτές οι τραγικές ιστορίες και στην συνέχεια παραμένουν στην αφάνεια ΄΄ Αυτήν την φορά όχι! 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου