Γράφουν οι...

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

«Διαδραστικός και Δωρεάν, τρόπος εκμάθησης Ισπανικών»

Γράφει η Α. Παναγιωτοπούλου, στο CityPortal. (αλλιώς και MeetDodo :p )



Θέλεις να κάνεις κάτι παραγωγικό με το χρόνο σου. Αυτό είναι το μόνο δεδομένο. Μεταξύ μας, αν κυμαίνεσαι στην, κατά τα άλλα, παραγωγική ηλικία αυτών που έχουν τελειώσει μία σχολή και ψάχνονται, πιθανότατα μεγάλο κομμάτι της ημέρας σου να παραμένει.. κενό. Δε φταις εσύ, μάλλον, είναι που ακολουθείς το γενικότερο ρεύμα! Πιθανότατα βέβαια να είσαι οποιασδήποτε ηλικίας και να έχεις δίψα για μάθηση. 

Ως γνωστόν, το μυαλό δεν ησυχάζει, έτσι ο τρόπος που βρήκα εγώ, για να εκτονώσω την ανεκμετάλλευτη δημιουργικότητα μου είναι να μάθω μια ξένη γλώσσα, στην προκειμένη περίπτωση Ισπανικά. 

Ξέρω, πολλοί το κάνουν, δεν πάω να πω το αντίθετο ή ότι ανακάλυψα καμιά καινοτομία. Αυτό όμως που είναι άξιο σημασίας, όμως, είναι το «τζάμπα» του θέματος. Και έρχομαι να αναρωτηθώ, ενώ παράλληλα απευθύνομαι σε όλους εσάς: τους χαλεπούς αυτούς καιρούς, ποιος έχει σκοπό να ξοδέψει παραπανίσια για την εκμάθηση μια ξένης γλώσσας, χωρίς ιδιαίτερο σκοπό; Για να μην αναφερθώ στην ευκολία, του να παρακολουθείς μαθήματα από το σπίτι. 


Για αυτό και εγώ, παραθέτω μια σειρά από site και online μαθήματα, τα οποία είναι δωρεάν και σε πολύ καλό επίπεδο! Κατά την προσωπική μου γνώμη, πάντα. 

1. Αρχικά για μια πρώτη επαφή έχουμε το site Castellano ( http://www.castellano.gr/ ). Πατώντας στην επιλογή ‘Μαθήματα Ισπανικών’ και στη συνέχεια στη θεματική ενότητα ‘Οnline μαθηματάκια’ και ‘ Τα μαθήματα με αύξουσα ημερολογιακή σειρά’, ξεκινάς από το αλφάβητο και τις ηχητικές ιδιαιτερότητες των γραμμάτων, ενώ φτάνεις σε όλο και πιο σύνθετα γραμματικά φαινόμενα, τα οποία και ανανεώνονται συνεχώς. Τα μαθήματα είναι σε μορφή άρθρων, ενώ κατά διαστήματα ο εκάστοτε «μαθητής» καλείται να απαντήσει σε έκτακτα επαναληπτικά quiz. Οι διαχειριστές του site είναι κοντά σου για όποια βοήθεια και διευκόλυνση, ενώ σε μορφή comment σου παρέχουν και προσωπικές συμβουλές, αν αυτό χρειαστείς. 

2. Αφού γίνει η αρχή, με τον παραπάνω ιστότοπο, μπορείτε να μπείτε και στο SpanishDictionary (http://www.spanishdict.com/ ). Εκεί, εκτός, του ότι μπορεί να λυθεί κάθε απορία σας, όσον αφορά στην μετάφραση, έχετε συγκεντρωμένα σε τεράστιες λίστες τους χρόνους, τις εγκλίσεις αλλά και τις γραμματικές λεπτομέρειες του κάθε ρήματος, πατώντας απλά την επιλογή ‘Conjugate’. 

3. Επίσης, στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και το site El.Forvo (http://el.forvo.com/ ), στο οποίο μπορείτε να ακούτε μέσω ηχογραφήσεων τις ιδιαίτερες προφορές που έχει η κάθε λέξη! 

4. Τέλος, όταν πια θα έχει γίνει η επιθυμητή πρόοδος, στον ιστότοπο του BBC και ιδιαίτερα εδώ (http://www.bbc.co.uk/languages/spanish/news/ ) θα είστε σε θέση να εξασκήσετε τις γνώσεις σας κάνοντας περαιτέρω μαθήματα Ισπανικών, παρακολουθώντας video αλλά και διαβάζοντας τοπικό Τύπο, στα Ισπανικά! 

5. Το άκουσμα Ισπανικών τραγουδιών με την ταυτόχρονη μελέτη των στοίχων του είναι, επίσης, ένας ωραίος τρόπος κατανόησης μιας γλώσσας. Ενδεικτικά τραγουδάκια με σχετικά ευκολονόητους στοίχους είναι το Inspiracion-Calexico, το Pink Martini-Soledad αλλά και το Mano Negra- Mala Vida. 

Αν μη τι άλλο, η εκμάθηση ξένων γλωσσών σου προσφέρει γνώσεις, εμβάθυνση στην κουλτούρα ενός άγνωστου λαού αλλά και αποτελεί εξαιρετικό τρόπο ακονίσματος του μυαλού μας, που τελευταία τόσο εύκολα κοιμίζουμε. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου