Γράφουν οι...

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Οικοτουρισμός στην Ελλάδα


Ο τουρισμός δεν σημαίνει μόνο σανδάλια, ήλιο και παραλία. Μπορείς να κάνεις πολλά περισσότερα.





Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία στροφή παγκοσμίως προς διάφορες μορφές εναλλακτικού τουρισμού. Αθλητικός, ιαματικός, χιονοδρομικός, εκπαιδευτικός, αρχαιολογικός, συνεδριακός, ιστορικός, οικολογικός είναι κάποιες από τις μορφές του που κατακλύζουν τα ΜΜΕ. Τι όμως είναι στ’ αλήθεια ο οικολογικός τουρισμός ή οικοτουρισμός; Εφαρμόζεται στην Ελλάδα;

Μπορεί ορισμός αποδεκτός απ’ όλους να μην υπάρχει, κάποιοι όμως από τους στόχους του οικοτουρισμού είναι καθολικοί και δίνουν μία καθαρή εικόνα σε τι αναφερόμαστε.

Ο οικοτουρισμός στοχεύει στο σεβασμό του φυσικού περιβάλλοντος, μέσω της επιβολής καθεστώτος προστασίας, και στην οικονομική στήριξη της τοπικής κοινωνίας, από την ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων. Για τους επισκέπτες, ο οικοτουρισμός προσφέρει διασκέδαση, μέσω της οργάνωσης δραστηριοτήτων αναψυχής, και συμβάλλει στην ανάπτυξη περιβαλλοντικής τους ευαισθητοποίησης, από την παροχή δραστηριοτήτων περιβαλλοντικής γνώσης και προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Τι περιμένουμε λοιπόν; Τώρα που ο χειμώνας χτυπάει την πόρτα μας και ο καιρός είναι κατάλληλος για ορεινές εξορμήσεις… ας δοκιμάσουμε κάτι καινούριο και διαφορετικό! Γρεβενά, Καστοριά, Πρέσπες, Πέλλα, Κερκίνη, Δράμα, Παγγαίο, Βλάστη και πολλοί άλλοι προορισμοί στην Βόρεια Ελλάδα αποτελούν ιδανικούς προορισμούς με όλες τις προδιαγραφές για ένα τριήμερο (μπορεί και τετραήμερο για τους τυχερούς) στη φύση.

Το μόνο που απομένει λοιπόν είναι αντί να σπαταλήσουμε όλο μας το χρόνο μπροστά σ’ ένα τζάκι, είναι να γνωρίσουμε τα ήθη και έθιμα της περιοχής που αναβιώνουν με αυθεντικό τρόπο όπως και να συμμετέχουμε ενεργά σε μία σειρά δραστηριοτήτων.

Παρατήρηση πουλιών, πανίδας, χλωρίδας, επισκέψεις υγροβιότοπων, συμμετοχή σε αθλήματα περιπέτειας (ράφτινγκ, πεζοπορία, αλεξίπτωτο πλαγιάς), πολιτιστικές περιηγήσεις (εκκλησίες, μονές, μνημεία, γεφύρια, παραδοσιακά κτίρια), γευσιγνωσία (οινοποιεία, βιολογικά, τοπικά προϊόντα, παραγωγή μελιού) καθώς και μαθήματα παραδοσιακών δραστηριοτήτων (αργαλειός, ελληνικοί χοροί) είναι κάποιες από αυτές.

Η ύπαρξη της Εγνατίας Οδού έχει φέρει όλα τα παραπάνω μέρη, που κάποτε τα θεωρούσαμε δυσπρόσιτα, δίπλα την πόρτα μας. Γιατί να τα αφήνουμε ανεκμετάλλευτα να ερημώνουν; To καλύτερο με τον οικοτουρισμό είναι πως οι τιμές για όλα τα παραπάνω είναι αν μη τι άλλο προσιτές. Οι ξενώνες, το φαγητό και οι περισσότερες δραστηριότητες δεν πρόκειται να σας κοστίσουν περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο πλάνο και προορισμό είχατε στο μυαλό σας. 

Επίσης, μην ξεχνάτε ότι σ’ αυτήν την περίπτωση σας δίνεται και η δυνατότητα να κάνετε πολλά πράγματα χωρίς να χρειαστεί να πληρώσετε! Γιατί να μη βοηθήσετε τους ντόπιους σε κάποιες απ’ τις δραστηριότητες τους (παραγωγή τσίπουρου, μάζεμα ελιάς κ.λπ.); Και πιο κοντά στους ανθρώπους και στη φύση θα έρθετε και σίγουρα θα γνωρίσετε και την ελληνική φιλοξενία, που είναι ακόμα έντονη μακριά από την πόλη.



1 σχόλιο:

  1. Kai na mhn anaferoume pws th htan kai terastia wthsh sthn ellhnikh oikonomia.... afou h Ellada fhmizetai gia ta omorfa fusika topia ths!! e aten!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή